Palmių aliejus per pastaruosius 30 metų tapo vienu iš labiausiai vartojamu ir pastaruoju metu labiausiai aptariamų produktu. Šis aliejus yra naudojamas viso pasaulio maisto pramonėje kaip margarinas arba valgomasis aliejus, taip pat ir daugelio kitų maisto produktų, ypač sriubų, padažų, sausainių ir kitų kepinių ar konditerijos gaminių sudedamoji dalis.

 

Atsižvelgiant į jo savybes, palmių aliejus ypač dažnai naudojamas kepimo ir gruzdinimo reikmėms. Palmių aliejus taip pat naudojamas kosmetikos, buitinės chemijos, farmacijos, pramoninių tepalų ir degalų pramonėje.

Kodėl žmonija taip pamėgo palmių aliejų? Šis produktas turi palyginti didelį sočiųjų riebalų rūgščių kiekį (41%), todėl yra termiškai stabilus ir nesvyla. Kitas privalumas - lėta oksidacija, kuri užtikrina didelį galiojimo laiką arba kietėjimą esant kambario temperatūrai, o ši savybė maisto pramonėje yra labai vertinga. Lyginant palmių aliejų su gyvuliniais riebalais (pvz., sviestu arba taukais), palmių aliejus yra labiau  maistingas. Tiesa, dėl didelio sočiųjų riebalų rūgščių kiekio palmių aliejaus nerekomenduojama daug vartoti vartoti.

 

2000–2001 metais, metinė palmių aliejaus gamyba sudarė 24,3 mln. tonų. Nuo to laiko pasaulinė palmių aliejaus gamyba sparčiai augo. 2012–2013 m. pasaulinė produkcija sudarė jau 56,378 mln. tonų. Šiuo metu pasaulinė produkcija siekia 65,495 mln. tonų. Analitikų skaičiavimais, iki 2020 m. gamyba padidės dvigubai, o iki 2050 m. net trigubai.

 

Šiuo metu Indonezija ir Malaizija pagamina 85,5% visos palmių aliejaus produkcijos, tačiau palmių aliejaus pramonė plečiasi į kitas tropinės juostos šalis (Ekvadorą, Braziliją, Centrinės Afrikos Respubliką, Kongo Demokratinę Respubliką ir kt.).